Co dobrego daje nam tofu, jakich wartości odżywczych dostarcza kostka twarogu o neutralnym smaku? "W tofu znajduje się białko sojowe, zawierające aminokwasy egzogenne. Ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna, co stało się powodem rozpowszechnienia poglądu o atrakcyjności tofu jako ich źródła w diecie człowieka. Tofu jest również źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E."
Wartość składników odżywczych w 100 g:
- białko 11,0 g
- tłuszcz 5,0 g
- węglowodany 0,4 g
- cholesterol 0,0 g
- wapń 146,0 mg
- fosfor 105,0 mg
- żelazo 1,7 mg
- witaminy z grupy B 0,09 mg
- wartość energetyczna 80-100 kcal.
Mam nadzieję, że przekonałam tym sceptyków, dla których 'tofu jest o smaku niczego - więc bez sensu je jeść, bo to jakby się jadło nic'! :-)
Twarożek z tofu
z pomidorem i ziołami
Składniki:
- 1/2 kostki tofu
- 1/2 pomidora (sparzonego i obdartego ze skórki)
- 1 łyżka świeżego oregano
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka słonecznika lub innych nasion
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Tofu i pomidora zmiksować razem na gładką masę. Dodać posiekane oregano i bazylię, słonecznik, oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz