Trochę wszystkiego i trochę niczego, zdrowo, roślinnie i do syta!
Makaron w sosie pomidorowym
z ziołami i tofu
Składniki:
- 400g makaronu
- 800g dojrzałych soczystych pomidorów
- 1 duża marchewka, starta na dużych oczkach
- 2 średnie cebule, pokrojone
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżonego
- 1 garść świeżego oregano (można zastąpić suszonym)
- 2 garście rukoli
- ok. 10 suszonych pomidorów (użyłam w oliwie)
- tofu wędzone
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 2 liście laurowe
- bazylia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać marchewkę i całość smażyć ok. 2 min. Dodać czosnek.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem. Dodać do reszty. Dusić ok. 25 min - do wyparowania wody. W między czasie dodać oregano oraz liście laurowe. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i chilli.
3. W dużum garnku połączyć z makaronem (wcześniej ugotowanym al dente). Dodać rukolę, wymieszać i całość podsmażyć chwilkę, aż rukola zwiędnie.
4. Suszone pomidory drobno pokroić, tofu pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni.
5. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Posypać świeżą bazylią.
Na początku połączenie marchewki i pomidora w sosie wydawało mis ie trochę dziwne. Nic bardziej mylnego! Pasuje idealnie, a w połączeniu z wędzonym tofu i ziołami to kompozycja idealna...idę jeść, bo jeszcze trochę zostało :)
OdpowiedzUsuńfoto:
http://hosting-zdjec.pl/view.php?filename=1363412014_05_09_23.01.50.jpg