środa, 4 września 2013

Makaron w sosie pomidorowym z ziołami i tofu

Melanż. Dzisiaj, w środę, ale w znaczeniu formalnym i to w dodatku makaronowy.
Trochę wszystkiego i trochę niczego, zdrowo, roślinnie i do syta!


Makaron w sosie pomidorowym
 z ziołami i tofu


Składniki:
  • 400g makaronu
  • 800g dojrzałych soczystych pomidorów
  • 1 duża marchewka, starta na dużych oczkach
  • 2 średnie cebule, pokrojone
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżonego
  • 1 garść świeżego oregano (można zastąpić suszonym)
  • 2 garście rukoli
  • ok. 10 suszonych pomidorów (użyłam w oliwie)
  • tofu wędzone
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 liście laurowe
  • bazylia



Sposób przygotowania:
1. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać marchewkę i całość smażyć ok. 2 min. Dodać czosnek.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem. Dodać do reszty. Dusić ok. 25 min - do wyparowania wody. W między czasie dodać oregano oraz liście laurowe. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i chilli.
3. W dużum garnku połączyć z makaronem (wcześniej ugotowanym al dente). Dodać rukolę, wymieszać i całość podsmażyć chwilkę, aż rukola zwiędnie.
4. Suszone pomidory drobno pokroić, tofu pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni.
5. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Posypać świeżą bazylią.







1 komentarz:

  1. Na początku połączenie marchewki i pomidora w sosie wydawało mis ie trochę dziwne. Nic bardziej mylnego! Pasuje idealnie, a w połączeniu z wędzonym tofu i ziołami to kompozycja idealna...idę jeść, bo jeszcze trochę zostało :)

    foto:
    http://hosting-zdjec.pl/view.php?filename=1363412014_05_09_23.01.50.jpg

    OdpowiedzUsuń