czwartek, 5 września 2013

Naleśniki owsiane i słodki mus marchewkowy


Płatki owsiane z jogurtem naturalnym, owocami i orzechami najczęściej goszczą u mnie w porze śniadaniowej. Są pełne węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które uwalniają się stopniowo dając nam energię na dłużej bez gwałtownego skoku, zapewniają stabilne źródło glukozy. Zanim odkryłam cudowną moc płatków owsianych, byłam wiecznie głodna po stresujących porankach (to zaspałam, to egzamin), mimo, że jadłam śniadanie. Płatki owsiane w końcu rozwiązały mój problem, są smaczne, zdrowe i sycące. Jako wielki głodomor spalający przeogromne ilości energii szczególnie odczuwam to zimą. Jeżeli nie zjem odpowiedniego śniadania, wówczas najbardziej doskwiera mi zimno i złe samopoczucie.
 Dzisiaj wariacja na temat płatków owsianych, a raczej zdrowsza alternatywa dla standardowych naleśników z białej mąki. Dzięki płatkom owsianym zyskują na wartości odżywczej i są bardziej sycące - zjemy ich mniej, a będziemy najedzeni. W smaku nie mają sobie równych. Mus marchewkowy jest ciekawą odmianą dla dżemu - a prosty i szybki w przygotowaniu!




Naleśniki owsiane ze słodkim musem
marchewkowo-pomarańczowym


Naleśniki owsiane:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • ok. 2-3 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • cukier lub miód do posłodzenia - wedle uznania
  • opcjonalnie: 2 łyżki otrębów, np. żytnich; woda

Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalać 1 szklanką mleka i odstawić na godzinę - aby napęczniały. Następnie zmiksować.
2. Dodać mąkę, jajko, sodę, olej i wymieszać mikserem dodając stopniowo mleko, tyle - aby uzyskać odpowiednią konsystencję, tj. ani rzadką, ani gęstą! :-) Mleko można użyć pół na pół z wodą, np. gazowaną (wtedy soda jest zbędna}.
3. Smażyć z obu stron, aż będą rumiane (najlepiej na teflonowej patelni, bez tłuszczu).







Mus marchewkowy:
  • 0,5 kg marchewek
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier lub miód do posłodzenia - wedle uznania
  • kilka goździków

Sposób przygotowania:
1. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ugotować do miękkości w małej ilości wody z goździkami.
2. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny oraz przyprawy. Całość zblendować na gładki mus. Jeżeli jest zbyt gęsty - dodać wody. Mus powinien być zwarty, a jednocześnie 'łatwy do formowania'.





Takie zdrowe naleśniczki podaję z musem marchewkowym i... czekoladą.



Wskazówka ---
Właściwie te naleśniki można zrobić też bez jajka, namoczone płatki owsiane wiążą składniki na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz