poniedziałek, 2 września 2013

Zupa krem z zielonych ogórków i awokado

Sąsiad z naprzeciwka często raczy mnie swoimi plonami - tym razem jest to ogromna siata świeżych ogórków (dziękuję!). Z pewnością nie podejrzewa, że tym sposobem często rozwiązuje moje dylematy okołoobiadowe. Po tym jak nachrupałam się świeżych ogórków przyszła pora na zupę. Dosyć niecodzienna - a jaka prosta i smaczna! Zaskakuje orzeźwiającym smakiem. Idealna na koniec lata. Mniam!



Krem z zielonych ogórków i awokado
z fetą i prażonym słonecznikiem 


Składniki:

  • 600g świeżych zielonych ogórków
  • 750ml bulionu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 cebula, pokrojona
  • ok. 10 cm pora (biała część), pokrojony
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 pęczek koperku, drobno posiekany
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta cukru
  • oliwa


Do podania:
feta oraz prażony słonecznik (w wersji nie-wegańskiej)





Sposób przygotowania:
1. Cebulę i por zeszklić na oliwie w garnku. Dodać czosnek. Pokroić ogórki w kostkę, dodać do reszty. Podsmażać ok. 5 minut.
2. Wlać do garnka gorący wywar. 
3. Dodać awokado, sok z limonki oraz przyprawy. Zmiksować. Chwilę gotować.
4. Dodać koperek. Podawać z fetą oraz pestkami prażonego słonecznika.





Gotowanie działa na mnie antydepresyjnie. Poprawia nastrój. A jeżeli akurat nie pomaga - zawsze można sobie bezkranie popłakać nad cebulą!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz