Krem z zielonych ogórków i awokado
z fetą i prażonym słonecznikiem
Składniki:
- 600g świeżych zielonych ogórków
- 750ml bulionu
- 1 dojrzałe awokado
- 1 cebula, pokrojona
- ok. 10 cm pora (biała część), pokrojony
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 pęczek koperku, drobno posiekany
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta cukru
- oliwa
Do podania:
feta oraz prażony słonecznik (w wersji nie-wegańskiej)
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i por zeszklić na oliwie w garnku. Dodać czosnek. Pokroić ogórki w kostkę, dodać do reszty. Podsmażać ok. 5 minut.
2. Wlać do garnka gorący wywar.
3. Dodać awokado, sok z limonki oraz przyprawy. Zmiksować. Chwilę gotować.
4. Dodać koperek. Podawać z fetą oraz pestkami prażonego słonecznika.
Gotowanie działa na mnie antydepresyjnie. Poprawia nastrój. A jeżeli akurat nie pomaga - zawsze można sobie bezkranie popłakać nad cebulą!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz