wtorek, 24 grudnia 2013

Jarmark Rozmaitości i wegańskie babeczki z awokado

Ostatnio postanowiłam włączyć się w 'Jarmark rozmaitości' organizowany w Piwnicy Kany, gdzie można było nabyć rękodzielnicze wyroby, napić się gorącej czekolady (czy też zimnego piwka :-) ) przy akompaniamencie świątecznych piosenek i... zjeść moje ciasto!
Początkowo spanikowałam przytłoczona grudniowymi obowiązkami, jednak na pomoc przyszła mi Donia i razem popełniłyśmy kilka ciast i ciastek. Miałyśmy przy tym ogromną radochę, spędziłyśmy miły wieczór, a następnie poranek wycinając i wcinając ciasteczka. Stresy odeszły na bok, gdy zaczął unosić się zapach cynamonowych wypieków. Przy okazji zbliżających się świąt i wszechobecnych Szlachetnych Paczek postanowiłyśmy też przeznaczyć połowę zarobionych pieniędzy na karmę do Schroniska dla zwierząt. Ach!

Na tę okazję przygotowałyśmy:

  • korzenne ciasto marchewkowe z kremem
  • wegański 'sernik' z nerkowców ze śliwkami, daktylami i kawą
  • ciasteczka owsiane na mleku kokosowym
  • ciasteczka cynamonowe z chilli
  • wegańskie babeczki z awokado
  • babeczki jabłkowo-cynamonowe
  • ciepły uśmiech dla wszystkich znajomych i nieznajomych, którzy nas odwiedzili w tym szczególnym dla nas dniu! :-)


Korzystając z okazji chciałabym serdecznie pozdrowić moją kochaną Babcię, która zadzwoniła do mnie wczoraj z informacją, że kupiła mi foremki do tych moich... muminków! Chodzi oczywiście o muffinki! :-)





domowa manufakturka





ciasteczka owsiane na mleku kokosowym 
z bakaliami





prawie-Całość prezentowała się tak!




Ciasto marchewkowe i inne rarytasy





Kto zjada ostatki ten piękny i gładki! Stinki zgłosił się na ochotnika.




Wegańskie babeczki z awokado
(przepis z książki Big Vegan z drobnymi modyfikacjami)

Składniki na ok. 20 (?) babeczek:

Babeczki:

  • 1 i 1/2 dojrzałego awokado
  • 375g mąki
  • 1 limonka: miąższ + łyżeczka startej skórki
  • 1 i 1/2 szkl. mleka roślinnego (użyłam waniliowego)
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
Krem:
  • 1 i 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 soczysta pomarańcza
  • cukier puder - ile słodkości kto lubi!


Sposób przygotowania:

1. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę, proszek i sól. 
2. W blenderze zmiksować na gładką masę awokado, miąższ i startą skórkę z limonki, mleko oraz olej.
3. Połączyć suche składniki z mokrymi. Dokładnie wymieszać.
4. Przekładamy ciasto do foremek na babeczki i pieczemy przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180C.
5. W międzyczasie przygotować krem: zmiksować awokado z pomarańczą oraz cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na 30 min. Nakładać łyżeczką na ostudzone babeczki. Ozdobić np. pestkami granatu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz