wtorek, 7 stycznia 2014

Korzenne ciasto marchewkowe z kremem

Pierwszy post w nowym roku! Zacznijmy go więc na słodko!

Ciasto marchewkowe zjedna sobie niejednego łasucha! Nawet antywarzywnego. 
Kiedy upiekłam je po raz pierwszy - oczywiście nikt nie wierzył, że jest ono z marchewką. Od tego czasu przepis delikatnie ewoluował - wzbogaciłam go m.in. o świeżo wyciskany sok marchewkowy. Nie jest on koniecznością, jednak surowe ciasto jest bardzo gęste, dzięki niemu ławiej się je miesza, a do tego jest apetycznie wilgotne. Ilość marchewki potrzebna do przygotowania ciasta jest podana orientacyjnie - w większości przepisów jest jej znacznie mniej, jednak jmieszamarchewkę z ciastem  w proporcjach 1:1 - to sprawia, że sok staje się tu wręcz niezbędny, by ułatwić połączenie składników. Radzę używać do mieszania drewnianej łyżki, bo metalowa z pewnością nie sprosta zadaniu. :-)










Korzenne ciasto marchewkowe
z żurawiną i orzechami


Składniki:

  • 4 szklanki startej marchewki (na małych oczkach)
  • 3/4 szklanki świeżego soku marchewkowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • bakalie: garść suszonej żurawiny, garść posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki słonecznika oraz siemienia lnianego


Krem:

  • 1 opak. słonego śmietankowego serka typu Philadelphia
  • cukier puder (do smaku)
  • (opcjonalnie) 1-2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
lub
  • masa kajmakowa






Sposób przygotowania:
1. Marchewki umyć i obrać. Zetrzeć na małych oczach. Zawczasu wycisnąć także sok marchewkowy.
2. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek, sól oraz przyprawy. Osobno roztrzepać jajka z olejem. Połączyć obie masy i dokładnie wymieszać mikserem.
3. Do masy na ciasto dodać startą marchewkę oraz sok. Ciasto jest gęste - wymieszać drewnianą łyżką. Dodać bakalie i ponownie wymieszać.
4. Ciasto piec przez ok. 50 min. w temp. 180C. Sprawdzić wykałaczką czy jest sucha! :-)


Ciasto można upiec również w formie muffinków. Wówczas czas pieczenia to ok. 25min.




ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym




no i masa kajmakowa na śniadanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz