niedziela, 19 stycznia 2014

Zupa paprykowa z serowymi kulkami

Czarne chmury wiszą nad moją głową z powodu sesji. Całe szczęście: jeść trzeba.

Zupa paprykowa jest efektowna i fotogeniczna. No, i supersmaczna, rzecz jasna. Tak naprawdę twarogowe szaszłyki powstały przypadkiem, ciężko było zaprezentować kulki utopione w zupie. Polecam zatem lepić i nadziewać, a później karmić głodomorki!








Krem z pieczonej papryki
z serowymi kulkami

Składniki:

  • 5 dużych czerwonych papryk (użyłam ok. 1,2-1,3kg)
  • 1,5 l bulionu wraz z warzywami (3 marchewki, pietruszka, seler, por, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego)
  • 2 cebule (użyłam czerwonych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sól, pieprz, oliwa


Serowe kulki:

  • 300g mielonego białego sera
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz



Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Piec ok. 10min. w temp. 200C., aż skórka zacznie się przypiekać. Gdy przestygnie, opłukać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
2. W garnku zagotować 1,5l wody. Dodać: marchewki, pietruszkę, seler, por, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu. 
3. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać do zupy.
4. Dodać paprykę i majeranek. Gotować ok. 25 min. 
5. Zupę zmiksować. Wlać śmietankę i sok z cytryny, doprawić  solą i pieprzem cayenne. Podgrzać.
6. Serowe kulki: ser utrzeć z jajkiem, mąką i przyprawami. Dodać szczypiorek i wymieszać. Formować małe kulki (rękami oprószonymi mąką), delikatnie wkładać je łyżką do gorącej wody. Gotować przez 3-4 min. na bardzo małym ogniu. Osączyć.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz