Ach! Odkrycie ostatnich dni! Konfitura z czerwonej cebuli, która skradła mi serce i podbiła kubeczki smakowe od pierwszego kęsa! Kilka dni temu wybrałam się do Czeskiego Filmu; miejsca, gdzie serwują czeskie piwo, wyświetlają czeskie (i nie tylko) filmy oraz raczą takimi oto rarytasami. Gdy polecono mi grzanki z camembertem i słodką cebulą od razu zrezygnowałam z niekrytym grymasem na twarzy. Zresztą 'konfitura cebulowa' nie brzmi zbyt apetycznie. No ale dobra, odważyłam się, zwracam honor, i zajadam ze smakiem! Przyznam się, że pierwsze podejście zrobiłam już przy śniadaniu, lecz zanim się zorientowałam po tostach zostały okruszki. Teraz powtórka przy kolacji, z 2 razy większej porcji cebuli i 2 razy większym apetytem. Na pewno posmakuje amatorom camemberta/ oscypka z żurawiną. Pasuje do wszelkiego rodzaju serów i nie tylko!
Karmelizowana czerwona cebula
tosty z konfiturą cebulową, camembertem i rukolą
Składniki:
- 500g czerwonej cebuli
- 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- oliwa
- woda lub wino do podlania (białe, czerwone - bez różnicy)
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno pokroić - w kostkę lub cienkie paski (?! :-)). Dodać szczyptę soli i podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 min.
2. Dodać miód i cukier, smażyć chwilę.
3. Dodać ocet balsamiczny oraz pół szklanki wody/ wina. Dodać sok z cytryny.
4. Cebulę dusić przez ok. 50 min. W międzyczasie w razie potrzeby podlewać wodą/ winem.
Cebula musi być gładka i miękka, nie chrupiąca. Należy ją dusić do czasu, aż przybierze ciemną barwę, wyparuje nadmiar wody, a cebula będzie delikatna.
Podawać np. na tostach z camembertem i rukolą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz