Natchniona śpiewem ptaków o świcie po nieprzespanej nocy postanowiłam zrobić swój pierwszy w życiu chleb! Przepis jest bardzo prosty i niezbyt wymyślny, dlatego skompletowanie składników nie sprawiło mi problemu i czym prędzej mogłam się zabrać do pracy! Do tego szybka pasta do kanapek. Chleb jest pyszny, wilgotny, o chrupiącej skórce - no i własnego wyrobu! Pieczenie - a tym bardziej jedzenie - takiego chleba daje mi przeogromną radochę i satysfakcję!
(Zdjęcia niestety nie powalają jakością i kolory takie liche, ale z braku innej opcji zostały zrobione na szybko telefonem).
(Zdjęcia niestety nie powalają jakością i kolory takie liche, ale z braku innej opcji zostały zrobione na szybko telefonem).
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki żytniej (typ 720)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki otrębów (użyłam gryczanych)
- garść słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 30g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru (lub miodu)
- 1 łyżeczka oleju
- 0,5l ciepłej wody
- +otręby do wysypania foremki
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich pokruszone drożdże oraz olej.
2. Dodać ciepłą wodę i całość wymieszać najpierw łyżką, a następnie wyrobić np. mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto jest gęste i klejące.
3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 25 minut, aż podwoi swoją objętość.
4. Foremkę keksową nasmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto na chleb. Wyrównać ciasto ręką zwilżoną wodą. Posypać otrębami.
5. Piekarnik nagrzać do temp. 230 stopni i piec przez 10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 50 min.
Foremka do keksu powinna być raczej sztywna - ja użyłam silikonowej przez co mój chleb trochę się rozlazł! :)
Pasta z marchewki
z czosnkiem
Pasta z marchewki:
- 4 marchewki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka majonezu
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć marchewkę oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez ok. 7 minut. Dodać majonez i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz