Krem czosnkowy
z tymiankiem
Składniki:
- 1,5l wody
- kawałek pora
- 2 średnie marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- mała cebulka
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 duża główka czosnku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotować wodę, a w niej por, marchewki, seler oraz pietruszkę z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Posolić. Gotować ok. 20 min, a w międzyczasie:
2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni przed 5-6minut, po czym dodać tymianek wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać do zupy i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
3. Usunąć liście laurowe oraz ziele angielskie (ja wyciągam także por) i zmiksować zupę.
4. Doprawić pieprzem ziołowym oraz solą. Dodać ser i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
5. Gotowe! Podawać np. z grzankami z serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz