piątek, 13 grudnia 2013

Krem czosnkowy z tymiankiem

Gdy w lodówce tylko włoszczyzna i główka czosnku to nawet nie ma co się zastanawiać - tylko popełnić taki właśnie krem czosnkowy! Już od progu czuć zapach czosnku... jednak na szczęście wyziew po takowej zupie nie jest zabójczy. A może po prostu tak mi się wydaje po tym, jak nakarmiłam wszystkich Domowników. Czosnek warto jeść, bo jest zdrowy i odstrasza wampiry (i wampy), o! :-)





Krem czosnkowy
z tymiankiem

Składniki:
  • 1,5l wody
  • kawałek pora
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • mała cebulka
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól




Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotować wodę, a w niej por, marchewki, seler oraz pietruszkę z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Posolić. Gotować ok. 20 min, a w międzyczasie:
2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni przed 5-6minut, po czym dodać tymianek wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać do zupy i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
3. Usunąć liście laurowe oraz ziele angielskie (ja wyciągam także por) i zmiksować zupę.
4. Doprawić pieprzem ziołowym oraz solą. Dodać ser i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
5. Gotowe! Podawać np. z grzankami z serem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz