wtorek, 3 grudnia 2013

Burgery z czerwonej fasoli

Burgeromania.
Nie wiem jak to się dzieje... specjalnie zwiększam proporcje, zamieniam kuchnię w manufakturę burgerową, by w końcu Domownicy się nimi przejedli i wymarzyli sobie coś innego, jednak te znikają równie szybko, jak się pojawiają.
No ale jak tu odmówić sobie burgera, nie dość, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smaczne, zdrowe, syte i pożywne. Era burgera slowfoodowego.
Ach, gotowanie dla czteroosobowej rodziny jest niezwykle absorbujące... ale w dalszym ciągu przyjemne i odstresowujące! :-)










Burgery z czerwonej fasoli
z curry


Składniki (na ok. 9 burgerów):

  • 3 puszki czerwonej fasoli
  • 3 średnie cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 5-6 łyżek otrębów (użyłam gryczanych)
  • olej do smażenia

oraz

  • odpowiednia ilość bułek
  • wymarzone warzywa do środka
  • jakiś sos 
  • lub pasta, ja użyłem tej --> klik <--




Sposób przygotowania:

1. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać zimną wodą. Przesypać do dużej miski. Zblendowć pozostawiając kawałki fasoli, masa nie powinna mieć zbyt gładkiej konsystencji. Można także użyć do rozdrobnienia tłuczka do ziemniaków.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Dodać.
3. Natkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać.
4. Lekko natłuszczonymi rękoma formować płaskie burgery i smażyć z obu stron przez kilka minut. Można także upiec w piekarniku. 

Bułki podpiec w piekarniku, składać burger+sos+warzywa. Jeść+i+delektować+się.








Wskazówka ---
Wykałaczka doskonale trzyma burgera w ryzach!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz