czwartek, 5 grudnia 2013

Nietypowa zupa pomidorowa... seler, jabłko, imbir.

Skusiłam się ostatnio na książkę z przepisami kuchni polskiej dla wegetarian. Przekonał mnie właściwie przepis na "Zupę pomidorową z nutą imbirową" (czy aby na pewno polska?!) - a w nim także seler naciowy i jabłko. Ciekawa kombinacja, musiałam oczywiście czym prędzej wypróbować jako psychofanka pomidorów po obróbce termicznej. :-) Dziś przepis inspirowany tym z nowo nabytej książki:



Zupa pomidorowa
z selerem naciowym, jabłkiem i imbirem

Składniki:
  • 1,5l bulionu warzywnego (wiadomo: najlepszy handmade, ale nikt nie jest perfekcyjny!)
  • 3 puszki pomidorów krojonych
  • 5  łodyg selera naciowego
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka świeżego soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka startego korzenia imbiru
  • natka pietruszki
  • śmietanka do zabielenia
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia

  • dowolny makaron





Sposób przygotowania:

1. Ugotować bulion. 
2. Do garnka dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu.
3. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do bulionu.
4. Seler drobno pokroić, imbir zetrzeć na małych oczkach. Dodać do zupy. Gotować razem ok 15. minut.
5. Dodać sok jabłkowy.
6. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować.
7. Zdjąć z ognia i zabielić śmietaną. 

Zupę podawać z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz