Zupa pomidorowa
z selerem naciowym, jabłkiem i imbirem
Składniki:
- 1,5l bulionu warzywnego (wiadomo: najlepszy handmade, ale nikt nie jest perfekcyjny!)
- 3 puszki pomidorów krojonych
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 duże cebule
- 1 szklanka świeżego soku jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka startego korzenia imbiru
- natka pietruszki
- śmietanka do zabielenia
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
- dowolny makaron
Sposób przygotowania:
1. Ugotować bulion.
2. Do garnka dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu.
3. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do bulionu.
4. Seler drobno pokroić, imbir zetrzeć na małych oczkach. Dodać do zupy. Gotować razem ok 15. minut.
5. Dodać sok jabłkowy.
6. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować.
7. Zdjąć z ognia i zabielić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz