Risotto z zielonym groszkiem
i cukinią
Składniki:
- 2 szklanki brązowego ryżu
- 1l bulionu warzywnego
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 średnia cukinia
- 2 cebule
- 2 małe zielone ostre papryczki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 5 ziaren ziela angielskiego (utartych w moździerzu)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- parmezan (z braku laku użyłam sera żółtego)
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku roztopić masło i zeszklić na nim drobno pokrojone cebule.
2. Dodać ryż i smażyć, cały czas mieszając, przez 4-5 minut. Dodać 1/2l bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn.
3. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią ząbek czosnku (w całości, by się nie przypalił) oraz pokrojoną cukinię. Smażyć kilka minut. Pod koniec dodać drobno pokrojoną papryczkę i przesmażyć jeszcze przez minutę. Usunąć czosnek.
4. Gdy ryż wchłonie wodę, wlać drugą część bulionu. Dodać imbir, pieprz oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości.
5. Do risotta dodać groszek, cukinię i papryczkę, podgrzewać kilka minut, mieszając.
6. Posypać startym serem i podawać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz