wtorek, 10 grudnia 2013

Risotto z zielonym groszkiem i cukinią

Słabe foty, post na szybko... ale risotto godne uwagi!




Risotto z zielonym groszkiem
 i cukinią

Składniki:
  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cebule
  • 2 małe zielone ostre papryczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 5 ziaren ziela angielskiego (utartych w moździerzu)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  •  parmezan (z braku laku użyłam sera żółtego) 
  •  pieprz 






Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku roztopić masło i zeszklić na nim drobno pokrojone cebule.
2. Dodać ryż i smażyć, cały czas mieszając, przez 4-5 minut. Dodać 1/2l bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn.
3. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią ząbek czosnku (w całości, by się nie przypalił) oraz pokrojoną cukinię. Smażyć kilka minut. Pod koniec dodać drobno pokrojoną papryczkę i przesmażyć jeszcze przez minutę. Usunąć czosnek.
4. Gdy ryż wchłonie wodę, wlać drugą część bulionu. Dodać imbir, pieprz oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości.
5. Do risotta dodać groszek, cukinię i papryczkę, podgrzewać kilka minut, mieszając.
6. Posypać startym serem i podawać!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz