Szybki, lekki posiłek, w sam raz na upalne dni!
Kolorowe szaszłyki
z marynowanych warzyw
Warzywa:
- 3 małe cukinie
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 30dag pieczarek
- 3 cebule
- kilka rzodkiewek
- kilka pomidorków koktajlowych
Składniki na marynatę:
(na dużą miskę warzyw)
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego (ja użyłam wiśniowego)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Niezwykle prosty i niezaskakujący: warzywa umyć, pokroić na spore kawałki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Warzywa zalać marynatą i odstawić na 2h. Nadziać na patyki. Grillować, piec lub smażyć. Jeść ze smakiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz