niedziela, 4 sierpnia 2013

Szaszłyki z marynowanych warzyw

Szaszłyk. Pomysł na weekendowo-grillowy obiad, ale przecież nie tylko. Na patyki można nadziać zarówno warzywa, jak i owoce na słodko. I nie tylko wtedy, gdy za oknem pogoda urlopowa - piekarnik czy patelnia też się sprawdzą, jednak z pewnością nie zastąpi to w pełni typowego grillowego rytuału, tj. przygotowywania pełnowartościowej strawy w popołudniowym słońcu, relaksu na leżaku z jakimś orzeźwiającym napojem w dłoni i odwieczną walką z rozpaleniem grilla!
Szybki, lekki posiłek, w sam raz na upalne dni!




Kolorowe szaszłyki 
z marynowanych warzyw


Warzywa:

  • 3 małe cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 30dag pieczarek
  • 3 cebule
  • kilka rzodkiewek
  • kilka pomidorków koktajlowych


Składniki na marynatę:
(na dużą miskę warzyw)


  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego (ja użyłam wiśniowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki




Sposób przygotowania:
Niezwykle prosty i niezaskakujący: warzywa umyć, pokroić na spore kawałki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Warzywa zalać marynatą i odstawić na 2h. Nadziać na patyki. Grillować, piec lub smażyć. Jeść ze smakiem!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz