środa, 12 czerwca 2013

Krem z pomidorów z oliwą bazyliową

Dziś szybka zupa i szybki post. Z racji, że w moim domu pojawiły się pyszne, aromatyczne pomidory, które rzeczywiście smakują jak pomidory, a nie gąbka - postanowiłam rozpocząć sezon!

Krem z pomidorów 
z oliwą bazyliową


Składniki:

  • 2 szklanki wywaru warzywnego (potrzebne nam będą z niego 3 marchewki, mały seler i pietruszka wraz z natką)
  • 2,5kg soczystych pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku (albo lepiej trochę mniej, chyba czuć ode mnie czosnek na kilometr!)
  • pęczek bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Przyrządzamy aromatyczny wywar warzywny.
2. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać do niej czosnek - pod koniec, by nie zrobił się gorzki.
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić lub rozgnieść widelcem, dodać do cebuli i całość gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką cukru.
4. Dodać pół pęczka posiekanej bazylii, 2 szklanki bulionu wraz z marchewkami, pietruszką i selerem.
5. Całość zmiksować na gładki krem.

Oliwa bazyliowa:
Pół pęczka bazylii drobno pokroić i dodać do oliwy. Zmiksować.

Zupę można posypać płatkami migdałów, prażonym słonecznikiem czy też fetą (w wersji niewegańskiej). Sama nie zdążyłam tego zrobić, bo czas ucieka, a obowiązki wzywają, ale może wieczorem uda mi się ponownie sfotografować zupę - jeżeli cokolwiek zostanie!

Smacznego!




1 komentarz: