Dziś szybka zupa i szybki post. Z racji, że w moim domu pojawiły się pyszne, aromatyczne pomidory, które rzeczywiście smakują jak pomidory, a nie gąbka - postanowiłam rozpocząć sezon!
Krem z pomidorów
z oliwą bazyliową
- 2 szklanki wywaru warzywnego (potrzebne nam będą z niego 3 marchewki, mały seler i pietruszka wraz z natką)
- 2,5kg soczystych pomidorów
- 2 cebule
- 1 główka czosnku (albo lepiej trochę mniej, chyba czuć ode mnie czosnek na kilometr!)
- pęczek bazylii
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przyrządzamy aromatyczny wywar warzywny.
2. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać do niej czosnek - pod koniec, by nie zrobił się gorzki.
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić lub rozgnieść widelcem, dodać do cebuli i całość gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką cukru.
4. Dodać pół pęczka posiekanej bazylii, 2 szklanki bulionu wraz z marchewkami, pietruszką i selerem.
5. Całość zmiksować na gładki krem.
Oliwa bazyliowa:
Pół pęczka bazylii drobno pokroić i dodać do oliwy. Zmiksować.
Zupę można posypać płatkami migdałów, prażonym słonecznikiem czy też fetą (w wersji niewegańskiej). Sama nie zdążyłam tego zrobić, bo czas ucieka, a obowiązki wzywają, ale może wieczorem uda mi się ponownie sfotografować zupę - jeżeli cokolwiek zostanie!
Smacznego!
MOM, PLEASE!! :
OdpowiedzUsuń