wtorek, 4 czerwca 2013

Pikantna zupa z ciecierzycy i pomidorów


-Kochanie, co dziś na obiad?
-Zupa z ciecierzycy!
-Znooooowu?!








Ciecierzyca, cieciorka, źródło białka i innych dobrodziejstw o lekko orzechowym smaku. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Pomocna w bólach głowy i gardła, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci (cynk), czy też redukcji złego cholesterolu. Jedyny jej minus to długi czas gotowania. Można ją podawać w wielu kombinacjach, jako hummus, falafel, w sałatkach, z warzywami, ryżem. Ale koniec gadania, przejdźmy do jedzenia! 



Pikantna zupa z ciecierzycy i pomidorów

z indyjską nutą


Składniki:
  • 2l wywaru warzywnego (włoszczyzna, kilka łyżek sosu sojowego, ziele angielskie, liść laurowy)
  • 250g ciecierzycy, uprzednio namoczonej (12h) i podgotowanej 60 min (lub gotowa ciecierzyca z puszki)
  • puszka pomidorów, rozdrobnionych
  • 3 marchewki (mogą być z wywaru warzywnego, pokrojone w krążki)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • mała papryczka chilli
  • kawałek korzenia imbiru
  • pęczek natki kolendry (lub pietruszki)

  • 3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonego lnu (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku


Jeżeli wywar mamy już gotowy, a ciecierzycę przygotowaną wcześniej - wówczas ów zupę można nazwać szybkim obiadem. W innym wypadku jest niestety dość czasochłonna. Czas przygotowania można skrócić korzystając z gotowych kostek rosołowych (których ja jestem przeciwniczką).  Dobrą opcją jest samodzielne przygotowanie koncentratu bulionowego, co skróciłoby czas przyrządzania zup i sosów, ale o tym może innym razem!



Sposób przygotowania:

1. Przyrządzamy wywar.
2. Do wywaru dodajemy wcześniej podgotowaną ciecierzycę (ze względu na jej straaaasznie długi czas gotowania). Gotujemy na średnim ogniu.
3. Dodajemy marchewki, pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym oraz 3 łyżki koncentratu.
4. Na patelni najpierw lekko prażymy kmin, wzmacnia to jego smak i aromat. Trzeba uważać, by nie przypalić nasion. Następnie dodajemy oliwę i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli. Całość dodajemy do zupy
5. Imbir trzemy na tarce i dodajemy do garnka. Ilość imbiru zależy od własnych upodobań, jednak zupa powinna być pikantna.
6. Pół pęczka kolendry kroimy drobno, dodajemy do zupy wraz gałką muszkatołową, kurkumą, mielonym lnem. Chwilę gotujemy - wszystko zależy od stanu naszej ciecierzycy. :-)

Zupę podawać ze świeżą kolendrą/ pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz