piątek, 31 maja 2013

Pieczony bakłażan nadziewany greckim farszem

Gwiazdą dzisiejszego posta jest bakłażan. A właściwie trzy dorodne, jędrne i pożywne bakłażanki. 
Ta potrawa przeniesie nas w okolice basenu Morza Śródziemnego, gdzie kuchnia zachwyca bogactwem składników, specyfiką smaku, walorami zdrowotnymi oraz lekkością. Przepis inspirowany Grecją zachwyci amatorów oliwek i fety. To wszystko tradycyjnie okraszone winem i śpiewem. Należy pamiętać, ze umiarkowane spożycie czerwonego wina chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, czy miażdżyca. Warto zadbać o zdrowie! :-)


Skupmy sie na bakłażanie. Inaczej oberżyna, psianka podłużna, czy też gruszka miłosna. O dziwo, bakłażan to owoc, a nie warzywo. A dokładniej - jagoda! Warto go uwzględnić w swojej diecie - ma mało kalorii, za to sporo potasu, wapnia i magnezu, zawiera cenne przeciwutleniacze jak witamina A i C. Jest także uważany za afrodyzjak. Mega wciąga tłuszcz, więc trzeba go przyrządzać rozmyślnie.








Pieczony bakłażan
nadziewany greckim farszem

Czas przygotowania: 30min. plus 50 min. pieczenia
Ilość: 6 porcji

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • pomidory (ja użyłam w całości z puszki, ok 480g)
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ser feta
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 1,5 szklanki ciecierzycy
  • kilka gałązek selera naciowego 
  • oliwa z oliwek
  • świeża rukola
  • rozmaryn


Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek pokroić, a następnie zeszklić na oliwie.
2. Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć z nich miąższ i pokroić go w kostkę.
3. Na patelnię dodać pomidory, rozgnieść je widelcem. Dodać ciecierzycę (ja miałam już wcześniej namoczoną i ugotowaną, ale można użyć ciecierzycy z puszki), oliwki, drobno pokrojony seler naciowy, bakłażana pokrojonego w kostkę, pomidory suszone oraz sól, pieprz, 2 łyżeczki rozmarynu i garść rukoli. Podusić dosłownie chwilę, nie ma sensu dłużej, bo i tak zaraz wszystko wyląduje w piekarniku.
3. Fetę najlepiej wstawić  na 15 minut do zamrażarki. Następnie zetrzeć na tarce.
4. Bakłażany wypełnić farszem i posypać startą fetą. Ser może się przypiec, więc można przykryć je  folią aluminową.
5. Piec przez 50 minut w 160 stopniach w szklanym naczyniu z tłuszczem. Ja dałam trochę oliwy i pół szklanki wody, ponieważ bakłażan bardzo chłonie tłuszcz.

Bakłażany podawać posypane rukolą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz