poniedziałek, 10 czerwca 2013

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym i imbirem


Marchewkowy krem - nieszablonowa zupa, która walczy u mnie o podium z tradycyjną pomidorową.  Połączenie pikantnego, pobudzającego imbiru z delikatnym mlekiem kokosowym tworzy aromatyczną kombinację. Reszta przypraw tak naprawdę gra rolę drugoplanową. Właściwie to nigdy nie przyprawiam tej zupy tak samo - co się nawinie! Można eksperymentować z chilli, cynamonem, kuminem, a nawet rodzynkami!


Zupa marchewkowa 
z mlekiem kokosowym i imbirem

Składniki:
  • 1,5l bulionu (wg uznania)
  • 8 marchewek
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir (ok. 5 cm korzenia)

  • 4 łyżki sosu sojowego, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, garam masala, kurkuma




Sposób przygotowania:
1. Przygotować bulion. Standardowo: pietruszka, seler, por, cebula, liść laurowy, ziele angielskie. Jeżeli mamy kawałek kapusty, seler naciowy, czy inne bulionowe warzywko to jak najbardziej się nada. Gdy wywar jest już gotowy odejmuję z niego zbędne warzywa, zostawiam tylko pietruszkę i seler. Już na tym etapie doprawiam wywar 4 łyżkami sosu sojowego, pieprzem, papryką słodką, gałką muszkatołową, kurkumą oraz garam masalą (można pominąć i doprawić np. cynamonem i chilli).
2. Dodać pokrojone marchewki i gotować do miękkości.
3. Imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do całości.
4. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek lub maśle. Dodać do zupy.
5. Całość zmiksować na gładki krem.
6. Dodać mleko kokosowe - ok. 1/2 puszki (próbować i oceniać!)

Zupę podawać z pietruszką i kleksem jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej zastąpić dowolną śmietaną roślinną).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz