Frittata z pieczarkami, cukinią i szpinakiem
Składniki:
(na dwie patelnie o średnicy ok. 20 cm lub jedną dużą)
- 5 jajek
- 2 czubate łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 20 dag pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 15 dag sera, pokrojonego w kostkę (żółty, mozarella, feta - wedle uznania)
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego
- 1/2 małej cukini, pokrojonej w półkrążki
- garść liści szpinaku
- mała zielona papryczka chilli, drobno posiekana
- 1 pomidor
- opcjonalnie: pół szklanki ugotowanego ryżu (może być też makaron)\\
- sól, pieprz, bazylia
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać oliwę na patelni (takiej, którą moża będzie później wstawić do piekarnika). Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Dodać pieczarki i cukinię, dusić. Dodać czosnek, zieloną papryczkę. Pod koniec dodać szpinak, smażyć jeszcze przez minutę i zdjąć z ognia.
2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać żółtka, mąkę i mleko. Całość delikatnie zmiksować do połączenia składników.
4. Równomiernie rozłożone na patelni warzywa posypać serem, a następnie zalać przygotowaną masą i wyrównać drewnianą łyżką. Potrząsnąć patelnią, by masa dostała się we wszystkie zakamarki. :-) Smażyć ok. 2 minut.
5. Na wierzchu ułożyć pomidora pokrojonego w plasterki, posypać bazylią i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić z patelnią do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 10 minut lub do ścięcia masy.
Rada:
Idealne proporcje masy jajecznej względem warzyw: 50/50!
Smacznego!
Sprawdzone, pyszka!
OdpowiedzUsuń