poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Jeszcze omlet z warzywami, czy już frittata?

Frittata jest to włoska wersja omletu z dodatkami, takimi jak warzywa, zioła, ser czy też makaron. Kombinacji może być wiele, wszystko zależy od naszej kreatywności i zasobności lodówki. Do przyrządzenia omletu użyłam patelni z odczepianą rączką, która nadaje się do pieczenia w piekarniku. Sprawdzi się także dowolne naczynie żaroodporne, czy też zwykła foremka natłuszczona masłem. Na upartego można przecież też tradycyjnie usmażyć. Frittata świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Można pokroić ją w trójkąty jak pizzę, a jeść samą lub w towarzystwie sałatek czy też pieczywa. Dziś wyjątkowo dodałam do masy smażony ryż z kminkiem, który został mi z obiadu.  Frittata wyszła pyszna i tym samym dodaję ją do listy potraw, które idealnie nadają się do robienia czystek spożywczych i przyczyniają do nie marnowania jedzenia!



Frittata z pieczarkami, cukinią i szpinakiem


Składniki:
(na dwie patelnie o średnicy ok. 20 cm lub jedną dużą)

  • 5 jajek
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 20 dag pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 15 dag sera, pokrojonego w kostkę (żółty, mozarella, feta - wedle uznania)
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego
  • 1/2 małej cukini, pokrojonej w półkrążki
  • garść liści szpinaku
  • mała zielona papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1 pomidor
  • opcjonalnie: pół szklanki ugotowanego ryżu (może być też makaron)\\

  • sól, pieprz, bazylia
  • oliwa do smażenia


Sposób przygotowania:
1.  Rozgrzać oliwę na patelni (takiej, którą moża będzie później wstawić do piekarnika). Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Dodać pieczarki i cukinię, dusić. Dodać czosnek, zieloną papryczkę. Pod koniec dodać szpinak, smażyć jeszcze przez minutę i zdjąć z ognia.
2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać żółtka, mąkę i mleko. Całość delikatnie zmiksować do połączenia składników.
4. Równomiernie rozłożone na patelni warzywa posypać serem, a następnie zalać przygotowaną masą i wyrównać drewnianą łyżką. Potrząsnąć patelnią, by masa dostała się we wszystkie zakamarki. :-) Smażyć ok. 2 minut.
5. Na wierzchu ułożyć pomidora pokrojonego w plasterki, posypać bazylią i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić z patelnią do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 10 minut lub do ścięcia masy. 




Rada:
Idealne proporcje masy jajecznej względem warzyw: 50/50! 



Smacznego!

1 komentarz: