piątek, 9 sierpnia 2013

Curry z czerwonej fasoli z pikantnym smażonym ryżem

Kuchnia indyjska jest zdecydowanie wyraźna, aromatyczna i różnorodna. Specyfika smaku i zapachu dla jednych inspirująca, dla drugich nie do zniesienia. Dziś mam coś dla amatorów wschodnich i ostrych potraw, którzy nie boją się spędzić trochę czasu w kuchni.

Trochę o curry. Curry w krajach zachodnich jest najczęściej kojarzone z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw. W kuchni indyjskiej to aromatycznie przyprawiona mieszanka warzyw, sera (i/lub mięsa) przyrządzona w sosie. Masala, czyli mieszanka różnych ziół lub przypraw, przygotowywana jest na bieżąco. Zwyczaj mielenia 'na później' był w Indiach jeszcze do niedawna niemal niespotykany. Odpowiednie prażenie, mielenie, ucieranie oraz proporcje przypraw pozwalają na stworzenie intensywnie aromatycznej mieszanki. Istnieje wiele rodzajów curry, dobór składników zależy od samej potrawy, regionu oraz indywidualnych upodobań.




Curry z czerwonej fasoli i pomidorów

z pikantnym smażonym ryżem  


Pikantny smażony ryż:
  • 400g ryżu (użyłam basmati z dzikim)
  • 650ml wody
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczki nasion kuminu
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w piórka.W dużym garnku roztopić masło i podsmażyć cebulę na złoty kolor.
2. Dodać imbir, czosnek, sól i wymieszać dokładnie.
3. Do garnka wsypać ryż oraz resztę przypraw: kumin, cynamon, pieprz oraz goździki i całość smażyć ok. 5 minut stale mieszając.
4. Wlać wodę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż spod przykrywki zacznie wydobywać się para. Zamieszać od czasu do czasu, by skontrolować ilość wody - ryż jest gotowy, gdy jest miękki, a cała woda wyparuje.


Curry z czerwonej fasoli i pomidorów:
  • 2 puszki pomidorów wraz z sokiem
  • 2 szklanki czerwonej fasoli, uprzednio namoczonej i ugotowanej
  • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 2 świeże zielone chilli, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Na dużej patelni podsmażyć cebulę na złoty kolor.
2. Dodać imbir, papryczki chilli, kurkumę, kumin, kolendrę i całość smażyć jeszcze przez minutę.
3. Dodać pomidory, rozgnieść je widelcem, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Całość gotować na małym ogniu przez 25 min.
4. Dodać fasolę, całość gotować jeszcze chwilę.
5. Już po zdjęciu z ognia: dodać pietruszkę (i jogurt/śmietanę), wymieszać.
Ryż podawać od razu po przyrządzeniu. Curry smakuje lepiej na drugi dzień po ugotowaniu, gdy przyprawy się 'przegryzą'.Smacznego!




Wiem, że zdjęcia nie są zbyt zachwycające, ale póki co, niestety, nie zapowiada się na nic lepszego...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz