sobota, 31 sierpnia 2013

Falafel z sosem z orzeszków ziemnych

Ciężko sprecyzować, z którego kraju właściwie się wywodzi. "Ta wegetariańska potrawa uchodzi za typowo izraelską, chociaż prawa do niego przypisują sobie również inne kraje arabskie. Jednak mimo tego zatargu, uważa się, że właśnie falafel jest potrawą łączącą wszystkie kraje Bliskiego Wschodu." Postanowiłam zrobić w końcu domowe falafel, jako wielka miłośniczka berlińskiego kebaba od Turków - bliskiego wschodu nie dane mi  było jeszcze zwiedzić. Podobno w Egipcie nawet w McDonaldzie można uświadczyć... McFalafel. 
Podawany z chlebem pita, czy też z ryżem - smakuje równie dobrze, obowiązkowo w towarzystwie świeżych warzyw!





Falafel
z sosem z orzeszków ziemnych


Falafel, składniki:

  • 400g suchej ciecierzycy
  • 2 pęczki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 średnie cebule, drobno pokrojone
  • 5 ząbków czosnku, zmiażdzonego
  • 2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski!)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 mielonego ziela angielskiego
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie)
  • sól, pieprz



Sposób przygotowania:
1. Trzeba zacząć dużo wcześniej. Ciecierzycę należy zostawić do namoczenia na min. 12h. Następnie odcedzić i przepłukać - teraz możemy zabierać się do pracy! Do robienia falafel ciecierzycy uprzednio NIE gotujemy. Namoczoną należy zmielić bądź zblendować, na gładką masę - całe ziarna nie usmażą się w tak krótkim czasie. Ja blenduję ciecierzycę partiami, jest to lepsza opcja dla możliwości blendera i mojej cierpliwości. Właściwie jest to najważniejszy i najbardziej żmudny etap robienia falafel - później jest już z górki!
2. Zblendowaną ciecierzycę umieszczamy w dużej misce.
3. Cebulę podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do ciecierzycy.
4. Do masy na falafel dodajemy resztę składników: pietruszkę, sok z limonki, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę na godzinę (lub też np. czas robienia sosu) by składniki się "przegryzły" - ten etap można pominąć.
5. Formujemy małe kulki, spłaszając bezpośrednio przed wrzuceniem na patelnię.
6. Smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju, przez 2-3 minuty z każdej strony - do uzyskania brązowego koloru kotlecików. Oleju powinno być sporo, tyle, by sięgał do połowy falafel.


Sos orzechowy, składniki:

  • 250g orzeszków ziemnych (solonych)
  • puszka mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka soku z limonki i trochę otartej skórki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz



Sposób przygotowania:
1. Blendujemy orzeszki ziemne wraz z łyżką oliwy (najlepiej użyć oleju sezamowego). Umieszczamy w garnku. Dodajemy puszkę mleka kokosowego i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając do połączenia składników.
2. Dodajemy resztę składników i całość jeszcze chwilę gotujemy.
3. Jeżeli chcemy by sos miał gładką konsystencję - blendujemy jeszcze raz.




Wskazówka ----

  • Należy użyć suchej, nieugotowanej ciecierzycy. Ta z puszki też się nie nadaje - kotleciki się rozpadną.
  • Najlepiej użyć przypraw w nasionach, a rozetrzeć je w moździerzu po uprażeniu.
  • Jeżeli masa na falafel jest zbyt sucha - dodać odrobinę wody.
  • Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.





1 komentarz: