Wegeburgery mają akurat swoje pięć minut, pojawiają się nawet w miejscach typowo fastfoodowych, takich jak: BurgerKing, czy McDonald's. Dobrze, czy źle?
Mimo, że o wegeburgerach ostatnio jest głośniej, to przecież nie powstały one wczoraj. Pierwsze veggie burgers pojawiły w Londynie w 1982r., a ich twórcą był Gregory Sams, który wraz ze swoim bratem prowadził restaurację z naturalną żywnością.
Mielmy, lepmy, pieczmy! Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych, zdrowych burgerów z produktów wiadomego pochodzenia! :-)
Burgery z białej fasoli
z pieczarkami i koperkiem
Składniki (ok. 8 szt.):
- 2,5 szklanki białej fasoli, uprzednio namoczonej i ugotowanej lub fasola z puszki
- 20 dag pieczarek, drobno pokrojonych
- 2 pęczki koperku, drobno pokrojonego
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego
- 2 łyżki otrębów lub płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- oliwa do smażenia
Dodatki (wedle uznania):
- -ogórek kiszony
- -pomidor
- -cebula
- -sałata
- -sos
- -wszystko, na co mamy ochotę!
- -bułki (przekrojone na pół i podpieczone)
Sposób przygotowania:
1. Gotową fasolę przełożyć do miski.
2. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki i czosnek, chwilę dusić. Wymieszać z fasolą.
3. Całość rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
4. Dodać siemię lniane, otręby, przyprawy oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać.
5. Formować burgery. Można je obtoczyć w otrębach, płatkach owsianych, słoneczniku czy też bułce tartej - wedle uznania - jednak nie jest to koniecznością.
5. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju, aż będą rumiane. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Można także upiec.
1. Gotową fasolę przełożyć do miski.
2. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki i czosnek, chwilę dusić. Wymieszać z fasolą.
3. Całość rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
4. Dodać siemię lniane, otręby, przyprawy oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać.
5. Formować burgery. Można je obtoczyć w otrębach, płatkach owsianych, słoneczniku czy też bułce tartej - wedle uznania - jednak nie jest to koniecznością.
5. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju, aż będą rumiane. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Można także upiec.
Wskazówka ---
- Formowanie burgerów nie jest jakąś wielką filozofią, ale może sprawiać lepkie problemy. :-) Najwygodniej spłaszczyć je bezpośrednio na patelni. Przed formowaniem można natłuścić ręce oliwą.
- Konsystencję masy można w łatwy sposób kontrolować mąką. Jeżeli masa byłaby zbyt sucha - wodą, dla odważnych: oliwą.
- Burgery to idealny sposób na robienie czystek spożywczych w kuchni. Została Ci kromka pełnoziarnistego chleba z przedwczoraj? Namocz ją, odsącz, rozdrobnij i dodaj! Zostało Ci pół puszki kukurydzy? Do kotletów!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz