sobota, 10 sierpnia 2013

Burgery z białej fasoli i pieczarek

Burgery w kolejnej odsłonie!

Wegeburgery mają akurat swoje pięć minut, pojawiają się nawet w miejscach typowo fastfoodowych, takich jak: BurgerKing, czy McDonald's. Dobrze,  czy źle?

Mimo, że o wegeburgerach ostatnio jest głośniej, to przecież nie powstały one wczoraj. Pierwsze veggie burgers pojawiły w Londynie w 1982r., a ich twórcą był Gregory Sams, który wraz ze swoim bratem prowadził restaurację z naturalną żywnością.

Mielmy, lepmy, pieczmy! Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych, zdrowych burgerów z produktów wiadomego pochodzenia! :-)




Burgery z białej fasoli

z pieczarkami i koperkiem



Składniki (ok. 8 szt.):

  • 2,5 szklanki białej fasoli, uprzednio namoczonej i ugotowanej lub fasola z puszki
  • 20 dag pieczarek, drobno pokrojonych
  • 2 pęczki koperku, drobno pokrojonego
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego
  • 2 łyżki otrębów lub płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • oliwa do smażenia


Dodatki (wedle uznania):

  • -ogórek kiszony
  • -pomidor
  • -cebula
  • -sałata
  • -sos
  • -wszystko, na co mamy ochotę!
  • -bułki (przekrojone na pół i podpieczone)



Sposób przygotowania:
1. Gotową fasolę przełożyć do miski.
2. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki i czosnek, chwilę dusić. Wymieszać z fasolą.
3. Całość rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
4. Dodać siemię lniane, otręby, przyprawy oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać.
5. 
Formować burgery. Można je obtoczyć w otrębach, płatkach owsianych, słoneczniku czy też bułce tartej - wedle uznania - jednak nie jest to koniecznością.
5. 
Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju, aż będą rumiane. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Można także upiec.


Wskazówka ---



  • Formowanie burgerów nie jest jakąś wielką filozofią, ale może sprawiać lepkie problemy. :-) Najwygodniej spłaszczyć je bezpośrednio na patelni. Przed formowaniem można natłuścić ręce oliwą.
  • Konsystencję masy można w łatwy sposób kontrolować mąką. Jeżeli masa byłaby zbyt sucha - wodą, dla odważnych: oliwą.
  • Burgery to idealny sposób na robienie czystek spożywczych w kuchni. Została Ci kromka pełnoziarnistego chleba z przedwczoraj? Namocz ją, odsącz, rozdrobnij i dodaj! Zostało Ci pół puszki kukurydzy? Do kotletów!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz