środa, 21 sierpnia 2013

Zielona pizza na chrupiącym orkiszowym cieście

Awangarda na temat kuchni włoskiej. Uznawana za fast food, w wersji slow foodowej:  pizza z zielonym sosem i dodatkami na orkiszowym spodzie. 


Ciasto przygotowane z pełnoziarnistej mąki orkiszowej jest z pewnością zdrowsze od tradycyjnej pizzy. "Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A i E. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego".  Jest to porównanie składu ziarna przed zmieleniem. Biała mąka pszenna jest jednak jeszcze mniej wartościowa. "Ziarno zbudowane jest z wewnętrznej części, zwanej bielmem i zewnętrznej, czyli powłoki nasiennej, a mąka powstaje w wyniku rozdrobnienia ziarna. Mąki jasne np., typ 450, 500 powstają ze zmielenia oczyszczonego z powłoki bielma. Im większy udział powłoki nasiennej w mielonym surowcu, tym wyższy typ i tym większa wartość odżywcza, bo to powłoka właśnie jest najbogatsza w witaminy i minerały. Najwyższy typ mają mąki pełnoziarniste, czyli powstałe w pełnego przemiału ziarna wraz z pokrywą. Właśnie te są  też najbogatsze w wartościowe składniki odżywcze, choć równocześnie „cięższe” i ciemniejsze." Białe mąki są praktycznie jałowe w składniki odżywcze.







Zielona pizza na orkiszowym cieście
z fetą, groszkiem i cukinią

Składniki:

Ciasto:
(na 4 cienkie spody o średnicy 30 cm)

  • 0,5 kg mąki orkiszowej
  • 250 ml letniej wody
  • 30g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Sos:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku


Dodatki (wedle uznania):

  • żółty ser
  • feta
  • grillowana cukinia
  • groszek
  • papryka
  • pieczarki
  • rukola
  • kiełki rzodkiewki
  • bazylia





Przygotowanie:


Ciasto:
1. W dużej misce wymieszać mąkę z solą.
2. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z 1/2 łyżeczki cukru. Odstawić na moment.
3. Połączyć suche składniki wraz z płynem, dodać oliwę. Mieszać najpierw łyżką, następnie zagniatać ciasto ręką.
4. Odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 min (albo czas przygotowywania dodatków!)
5. Podzielić ciasto na 4 części, formować cienkie placki (z mąki orkiszowej formują się bardzo łatwo, szklanka zamiast wałka też sprawdza się idealnie! :) )
6. Piec w 250 stopniach.

Sos:
Awokado obrać, oddzielić od pestki. Dodać jogurt, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę i przyprawy. Całość zblendować. Gotowe!

Gotowe spody (u mnie wcześniej podpieczone) smarujemy sosem i układamy dodatki. Cukinię należy wcześniej podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (lub nawet bez) na patelni. Rukolę, kiełki i bazylię dodajemy po wyciągnięciu pizzy z pieca. Piec w mocno nagrzanym piekarniku w 250 st. C. przez około 25 min.


Pacman



Wskazówka ---Nie jest to konieczne, jednak ja podpiekam, przed nałożeniem dodatków, spód od pizzy przez 5 minut, dla pewności, że wszystko ładnie się dopieczne pod nawałem warzyw!




Dla liczących kalorie:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz