Ja wykorzystuję tak przygotowany sos na dwa razy, ponieważ jest to dla mnie zbyt duża porcja, a ileż można jeść tak charakterystyczne danie (raz na tydzień styknie :)) ! Przedłużymy termin ważności (do 2 tygodni), jeżeli zawekujemy sos w słoiku. Ja przelewam gotujący się sos do dokładnie umytych i wyparzonych słoików, a następnie mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Pełnoziarniste penne z sosem śmietanowo-pieczarkowym
z dodatkiem sera pleśniowego Lazur
Składniki:
- makaron penne pełoziarnisty
- 250g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu
- 1 opak. śmietanki 12% (czyli +/- 300g)
- 100g sera typu Lazur lub gorgonzoli (połowa do sosu, połowa do 'posypania')
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka siemienia lnianego mielonego lub mąki
- 1 łyżka masła
- liść laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
1. W garnku roztopić łyżkę masła. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w półplastry pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut.
2. Do garnka dodać szklankę bulionu, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez ok. 10 min.
3. Następnie dodać śmietankę oraz pokrojony w kostkę Lazur. Wymieszać. Dodać czubatą łyżkę siemienia (lub mąki) wymieszanego w małej ilości wody, tak by nie było grudek. Dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz posiekaną natką pietruszki. Często mieszając gotować kilka minut.
4. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Nie mieszać od razu całego makaronu z sosem, tylko taką porcję, jaką mamy zamiar akurat zużyć. Inaczej makaron wchłonie sos. Mieszać oba składniki bezpośrednio przed podaniem.
Przed podaniem posypać gotowy makaron w sosie kilkoma małymi kostkami sera pleśniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz