piątek, 25 lipca 2014

Makaron pełnoziarnisty i sos śmietanowo-pieczarkowy z błękitnym Lazurem

Dzisiaj pyszny, a zarazem szybki i prosty w przygotowaniu makaron w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Dla urozmaicenia do podstawowego przepisu dodałam ser Lazur. Jak dla mnie takie połączenie tworzy idealną całość! Może nie należy to do najlżejszych posiłków, ale za to jakich smacznych! Do zagęszczania dań (sosów, zup, itp.) świetnie się nadaje mielone siemię lniane, którym można zastąpić ciężką i niezdrową mąkę. Z podanych składników wychodzą 4 porcje makaronu w sosie. Polecam mieszać makaron z gorącym sosem bezpośrednio przed podaniem (można odgrzewać całość np. na patelni), w innym wypadku makaron wchłonie znaczną część sosu i nie będzie się prezentował zbyt apetycznie.

Ja wykorzystuję tak przygotowany sos na dwa razy, ponieważ jest to dla mnie zbyt duża porcja, a ileż można jeść tak charakterystyczne danie (raz na tydzień styknie :)) ! Przedłużymy termin ważności (do 2 tygodni), jeżeli zawekujemy sos w słoiku. Ja przelewam gotujący się sos do dokładnie umytych i wyparzonych słoików, a następnie mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce. 




Pełnoziarniste penne z sosem śmietanowo-pieczarkowym
z dodatkiem sera pleśniowego Lazur

Składniki:

  • makaron penne pełoziarnisty 
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu 
  • 1 opak. śmietanki 12% (czyli +/- 300g)
  • 100g sera typu Lazur lub gorgonzoli (połowa do sosu, połowa do 'posypania')
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka siemienia lnianego mielonego lub mąki
  • 1 łyżka masła
  • liść laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich






Sposób przygotowania:

1. W garnku roztopić łyżkę masła. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w półplastry pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut.
2. Do garnka dodać szklankę bulionu, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez ok. 10 min.
3. Następnie dodać śmietankę oraz pokrojony w kostkę Lazur. Wymieszać. Dodać czubatą łyżkę siemienia (lub mąki) wymieszanego w małej ilości wody, tak by nie było grudek. Dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz posiekaną natką pietruszki. Często mieszając gotować kilka minut.
4. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Nie mieszać od razu całego makaronu z sosem, tylko taką porcję, jaką mamy zamiar akurat zużyć. Inaczej makaron wchłonie sos. Mieszać oba składniki bezpośrednio przed podaniem.

Przed podaniem posypać gotowy makaron w sosie kilkoma małymi kostkami sera pleśniowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz