piątek, 25 lipca 2014

Idealna na grilla - sałatka z surowego kalafiora i pomidorków koktajlowych

Alternatywa dla standardowych miksów warzyw z sosem winegret. Chrupiący świeży kalafior idealnie komponuje się z dużą ilością aromatycznego koperku, soczystymi pomidorkami i sosem czosnkowym. Ser typu feta dodaje wyrazistości i przełamuje smak. Ostatnio jakoś surowy kalafior podchodzi mi dużo bardziej niż gotowany (a kiedyś częściej jadałam ten po obróbce termicznej) - zapewne jest to spowodowane porą roku. Warto teraz wykorzystać czas, kiedy kalafiorki są świeże i w przystępne cenie, by zrobić taką oto uniwersalną sałatkę!



Sałatka z kalafiora
z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Składniki:
(sałatki wychodzi dosyć dużo, 2x więcej niż na zdjęciu)


  • 1 duży kalafior kalafior
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • 2 pęczki koperku
  • 1 kostka sera typu feta
  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • sól, pieprz, 2 szczypty pieprzu ziołowego








Sposób  przygotowania:

Kalafiora umyć i osuszyć. Przygotować dużą miskę. Podzielić kalafiora na małe różyczki, dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, drobno posiekany koperek. Przygotować sos - wymieszać jogurt, majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dodać sos do reszty (można dodać go mniej lub więcej, zależnie od upodobań) oraz dokładnie wymieszać. Fetę pokroić w kostkę (~1cm), dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Fetę dodaję na końcu, by się zbytnio nie rozpadła. Przed pokrojeniem warto ser dobrze schłodzić, np. wstawiając na kilka minut do zamrażarki - wówczas łatwiej będzie nam uzyskać równą kostkę!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz