poniedziałek, 14 lipca 2014

Kremowa zupa lubczykowa

Zupa lubczykowa - na moim stole po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Narwałam lubczyku z pokaźnego krzaka na zaprzyjaźnionej działeczce, początkowo z zamiarem użycia jako dodatek do bulionu warzywnego. Jednak czemu by nie wykorzystać lubczyku jako główny składnik? Zupa wyszła zaskakująco smakowita. 

Walory smakowe lubczyku to tylko dodatek przy jego nieocenionych właściwościach leczniczych. Powszechnie stosowany w medycynie ludowej. Lubczyk jest znany także jako silny afrodyzjak. Jest to dobrodziejstwo natury, mające swe zastosowanie przede wszystkim w trzech dziedzinach: kulinaria, ziołolecznictwo, kosmetyka.









Kremowa zupa lubczykowa
ze szczypiorkiem i grzankami



Składniki:
  • 1,5l wody
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 średnie marchewki
  • kilka zielonych liści pora
  • gałązka natki pietruszki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • duży pęczek lubczyku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200ml gęstej śmietany 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

  • szczypiorek
  • grzanki








Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlać wodę i zagotować. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, zieloną część pora oraz natkę pietruszki. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Gotować na średnim ogniu przez ok. 25 minut pod przykryciem. Można lekko posolić.
2. W międzyczasie pokroić cebulę oraz zeszklić ją na patelni na dwóch łyżkach masła. Następnie  dodać posiekany lubczyk i dusić chwilę, aż zwiędnie.
3. Z gotowego bulionu wyłowić wszystkie liście. Dodać cebulę wraz z lubczykiem i gotować przez chwilę. Następnie zmiksować. Doprowadzić do wrzenia.
4. Śmietanę dokładnie roztrzepać z żółtkami, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Wlać do zupy mieszając.
5. Podawać w miseczkach z drobno posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz