środa, 30 lipca 2014

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu oraz surówka z białej kapusty i pora

Leniwy obiad na spontanie, z prostych, niewyszukanych składników, które zazwyczaj mam w domu. I to w dodatku bez konieczności wychodzenia do sklepu! Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu są moim niedawnym odkryciem i są po prostu przepyszne. Ciekawy sposób na wykorzystanie kaszy gryczanej. A do tego tradycyjna surówka z białej kapusty - nie ma to jak polski obiad!


Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu


Składniki na (12 kotletów):
  • 400g kaszy gryczanej prażonej
  • 250g półtłustego twarogu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • mały por
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej (plus do obtoczenia)
  • 2 łyki nasion siemienia lnianego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła do smażenia






Sposób przygotowania:

1. Ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Odsączyć i ostudzić.
2. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Następnie dodać posiekany por i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
3. W dużej misce wymieszać kaszę, cebulę, por, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki. Połowę tej masy zmielić. Ja - z racji, że nie mam maszynki do mielenia - użyłam do tego blendera. Wówczas łatwiej miksować małe porcje.
4. Następnie dodać jajka, 2 łyżki bułki tartej, siemię lniane i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
5. Formować średniej wielkości kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.

Podajemy gorące, najlepiej z sosem pieczarkowym i surówką. Przepis na sos tu:
http://vegeslowfood.blogspot.com/2014/07/makaron-penoziarnisty-i-sos-smietanowo.html











Surówka z białej kapusty i pora
z marchewką i jabłkiem

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 mały por 
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować. Por drobno pokroić. Marchewki i jabłko obrać, a następie zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Dodać natkę, jogurt, majonez, sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz