czwartek, 28 listopada 2013

Pieczone kotlety z kaszy jaglanej i dyni

Uwielbiam warzywne kotlety! Można ich nalepić, a później jeść przez trzy dni. Albo nalepić i zjeść wszystkie na raz. Albo nalepić z myślą, że będzie się jadło przez najbliższe trzy dni, a mięsolubna część rodziny zje wszystkie ze smakiem w trymiga i znów trzeba kombinować jakąś szamę tu-goł, co by z mrozu nie paść w terenie. Jak od dawna wiadomo - człowiek głodny to człowiek zmarznięty i zły! Rozgrzewające przyprawy i przyjemny kolor dyni zdecydowanie poprawiają humor w te... zimowe już poranki! 



Smile!



Pieczone kotlety z kaszy jaglanej i dyni


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
  • 1/2 kg dyni 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżeczki shoarmy czerwonej (w jej skład wchodzą: papryka czerwona, sól, chilli, cynamon, czosnek, kumin)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek otrębów, np. gryczanych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotować na sypko (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody).
2. Dynię obrać i zetrzeć na tarce. Posolić i odstawić na 30min., by puściła nadmiar soku (który odlewamy).
3. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor.
4. Kaszę wymieszać z dynią, cebulą, dodać posiekany czosnek oraz natkę pietruszki.
5. Dodać jajko, oliwę, otręby oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
6. Zblendować (niezbyt mocno, tak by dało się formować kotlety. Początkowo myślałam, że w ogóle będzie to zbędne,  jednak ciężko było coś ukulać :-) )
7. Uformować 12 kotletów. Piec w temp. 170-180 stopni C przez ok. 40 min. W połowie czasu obrócić na drugą stronę.

Podawać ze świeżymi warzywami i sosem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz