Batony musli dostępne w sklepach, nawet te prozdrowotnych producentów typu Sante, w składzie zawierają cukier oraz niepozorny syrop glukozowo-fruktozowy. Ten drugi często usprawiedliwiany, jakoby był naturalny - bo przecież z kukurydzy (to że genetycznie modyfikowanej to inna sprawa). Tak czy siak - debata nad tym co lepsze - cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy nie ma sensu, ponieważ jedno i drugie poważnie szkodzi naszemu zdrowiu. Szczególnie w nadmiarze. A jak wiadomo - są to składniki używane niemalże we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych. Jedna porcja produktu słodzonego syropem glukozowo-fuktozowych zaspokaja całodobowe zapotrzebowanie na cukry. A co z węglowodanami dostarczanymi z pieczywa, ziemniaków, kasz, ryżu, owoców i warzyw?
Dr Josh Axe - autor książki 'The Real Food Diet Cookbook', prowadzący własny program radiowy w USA oraz konsultant profesjonalnych sportowców i amerykańskich olimpijczyków opisał m.in szkodliwe efekty syropu glukozowo-fruktozowego. Oto kilka z nich:
- zwiększony poziom cholesterolu i ryzyko zakrzepów
- zmniejszone działanie białych krwinek a więc obniżenie siły systemu immunologicznego
- zaburzenie metabolizmu miedzi, co prowadzi do zahamowania produkcji elastyny i kolagenu – niedobór miedzi może prowadzić z kolei do anemii, osłabienia naczyń krwionośnych, serca, wątroby, gęstości kości oraz zaburzeń kontrolowania poziomu cukru we krwi; zaburzenia w produkcji kolagenu mogą prowadzić do szybszego starzenia się
- pozbawia organizm miedzi, chromu i magnezu
- fruktoza zwiększa stężenie kwasu mlekowego we krwi
- fruktoza wchodzi w interakcje z doustnymi środkami antykoncepcyjnymi
- fruktoza przekształca się szybciej w tłuszcz niż inne cukry
- fruktoza podnosi poziom trójglicerydów
Energetyczne batoniki musli
z miodem
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 10 łyżek mleka (użyłam sojowego) lub wody
- 7 łyżek miodu
- 3 łyżki słonecznika
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- suszone morele
- suszone śliwki
- suszone jagody goji (podobno najzdrowsze owoce świata!)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki naturalnego kakao
Sposób przygotowania:
1. Płatki przełożyć do miski, dodać mleko i płynny miód, odstawić do namoczenia na ok. 20 min.
2. Orzechy i suszone owoce drobno posiekać.
3. Dokładnie wymieszac wszystkie składniki.
4. Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna mieć 2-3 cm grubości. Pieć ok. 40 min w 170 stopniach C. Kroić, jeść (ale nie wszystko na raz!) :-)
Wskazówka ---
Jeżeli masz miód o stałej konsystencji - wystarczy go podgrzać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz