sobota, 27 września 2014

Aromatyczna dynia w pomidorach

Moja pierwsza dynia w tym sezonie! Uwielbiam dynię, za piękny soczysty kolor i uniwersalność. Z dyni można wyczarować wiele smakowitych dań, a gdy się nie ma pomysłu - tradycyjna zupa krem sprawdza się świetnie i poprawia humor (przynajmniej mi - głodna to zła! :) ). Przy tych wszystkich superlatywach jedynym, jak dla mnie, minusem (i to dużym) jest OBIERANIE DYNI! Na to rady nie mam, a chętnie sama z rad wszelkich skorzystam.









Potrawka z dyni i cukini
w aromatycznym pomidorowym sosie



Składniki:

  • mała dynia (nie mam pojęcia ile mogła ważyć... kilogram?)
  • 2 małe cukinie
  • 1 puszka pomidorów + 3 świeże pomidory (albo po prostu 2 puszki, zaraz będzie ciężko o dobre pomidory)
  • 1 duża cebula
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • woda

  • 2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta mielonego imbiru
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz oraz czerwona papryka do smaku
















Sposób przygotowania:

1. W garnku (takim, aby nam się wszystko zmieściło) rozpuścić masło. Cebulę pokroić, niezbyt drobno, podsmażyć na złoty kolor.
2. Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w półkrążki. Wrzucić do garnka, podlać lekko wodą (niepełna szklanka), dodać liść laurowy i ziele angielskie,  dusić ok. 4 minut.
3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić (jakkolwiek, i tak się rozpadną podczas gotowania). Dodać do garnka wraz z pomidorami z puszki.
4. Na osobnej patelni przez minutę smażyć ostrą papryczkę z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodać do reszty.
4. Całość gotować do czasu, aż dynia będzie miękka (powinna gotować się w soku pomidorowym, ale nie pływać w nim. Jeśli jest go zbyt mało - dodać trochę wody). W międzyczasie dodać przyprawy.
5. Gdy dynia będzie gotowa - zagęścić koncentratem oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze 2-3 minuty.

Taką potrawkę serwować z kaszą lub ryżem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz