środa, 14 maja 2014

Kotlety jaglano-buraczane i sos z awokado

Spontaniczne kotlety z kaszy jaglanej i buraków! Wyszły przepyszne, w pięknym kolorze, delikatne w środku, z chrupiącą skórką. Łatwo się je formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Musztarda nadaje ciekawego, wyrazistego smaku. Pierwszy raz w mojej kuchni, lecz z pewnością nie ostatni. Burak po raz pierwszy w takiej odsłonie był strzałem w dziesiątkę! Ja podałam te smakowite kotleciki z czosnkowym sosem z awokado oraz świeżymi warzywami.

A w takim niepozornym buraku możemy znaleźć wiele cennego. I nie chodzi tu tylko o witaminy, bo właściwie burak nie jest bombą witaminową. Zawiera dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, fluor, cynk, bor, lit, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach: rubid i cez.
Buraki są niskokaloryczne (zaledwie 38kcal w 100g), lecz mają wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.
Buraki zwiększają odporność organizmu na choroby (zwłaszcza wirusowe), łagodzą dolegliwości przekwitania, wzmacniają układ krwionośny, mają także właściwości przeciwnowotworowe.
Tyle zdrowia w takim pospolitym buraku!Nie bądź burakiem, jedz buraki! :-)





Kotlety jaglane
z burakami




Składniki:

(u mnie wyszło 19 średnich kotletów)

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem)
  • 3 średnie buraki, starte na dużych oczach
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki uprażonego słonecznika
  • 1/2 szklanki uprażonego sezamu
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon (użyłam ostrej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Sposób przygotownia:
1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Kaszę można ugotować także dzień wcześniej - wówczas będzie bardziej sucha, łatwiej będzie formować kotlety.
2. Cebulę podsmażyć na złoty kolor i ostudzić. Buraki zetrzeć na dużych oczkach. Natkę pietruszki posiekać. Słonecznik i sezam uprażyć na suchej patelni.(osobno).
3. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce (z wyjątkiem bułki tartej).
4. Formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni przez ok. 3 min. z każdej strony na średnim ogniu. Kotlety powinny być zanurzone w oleju do połowy. Odsączyć na papierze.

---Wskazówka --- Spróbuj 'surowej' masy, a będzie wiadomo, czy są odpowiednio przyprawione!










Czosnkowy sos z awokado

Skłądniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania: wszystkie składniki zblendować na gładką masę.




A tak prezentują się kotleciki w wersji śniadaniowej do pracy. W fioletowym pudełku sos - nie doczekał się niestety lepszej foty!




Oraz w wersji burgerowej:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz