A w takim niepozornym buraku możemy znaleźć wiele cennego. I nie chodzi tu tylko o witaminy, bo właściwie burak nie jest bombą witaminową. Zawiera dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, fluor, cynk, bor, lit, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach: rubid i cez.
Buraki są niskokaloryczne (zaledwie 38kcal w 100g), lecz mają wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.
Buraki zwiększają odporność organizmu na choroby (zwłaszcza wirusowe), łagodzą dolegliwości przekwitania, wzmacniają układ krwionośny, mają także właściwości przeciwnowotworowe.
Tyle zdrowia w takim pospolitym buraku!Nie bądź burakiem, jedz buraki! :-)
Kotlety jaglane
z burakami
Składniki:
(u mnie wyszło 19 średnich kotletów)
- 1 szklanka kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem)
- 3 średnie buraki, starte na dużych oczach
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 jajko
- 3/4 szklanki uprażonego słonecznika
- 1/2 szklanki uprażonego sezamu
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1,5 łyżki musztardy Dijon (użyłam ostrej)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta
Sposób przygotownia:
1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Kaszę można ugotować także dzień wcześniej - wówczas będzie bardziej sucha, łatwiej będzie formować kotlety.
2. Cebulę podsmażyć na złoty kolor i ostudzić. Buraki zetrzeć na dużych oczkach. Natkę pietruszki posiekać. Słonecznik i sezam uprażyć na suchej patelni.(osobno).
3. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce (z wyjątkiem bułki tartej).
4. Formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni przez ok. 3 min. z każdej strony na średnim ogniu. Kotlety powinny być zanurzone w oleju do połowy. Odsączyć na papierze.
---Wskazówka --- Spróbuj 'surowej' masy, a będzie wiadomo, czy są odpowiednio przyprawione!
Skłądniki:
Sposób przygotowania: wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Kaszę można ugotować także dzień wcześniej - wówczas będzie bardziej sucha, łatwiej będzie formować kotlety.
2. Cebulę podsmażyć na złoty kolor i ostudzić. Buraki zetrzeć na dużych oczkach. Natkę pietruszki posiekać. Słonecznik i sezam uprażyć na suchej patelni.(osobno).
3. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce (z wyjątkiem bułki tartej).
4. Formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni przez ok. 3 min. z każdej strony na średnim ogniu. Kotlety powinny być zanurzone w oleju do połowy. Odsączyć na papierze.
---Wskazówka --- Spróbuj 'surowej' masy, a będzie wiadomo, czy są odpowiednio przyprawione!
Czosnkowy sos z awokado
Skłądniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
- szczypta pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania: wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
A tak prezentują się kotleciki w wersji śniadaniowej do pracy. W fioletowym pudełku sos - nie doczekał się niestety lepszej foty!
Oraz w wersji burgerowej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz